fredag 13 april 2012

om riktiga waynes.

Hej och hallå! Hoppas hela rubbet står fagert till i era liv. Jag har som sagt lite grejer att berätta, eftersom jag tagit mig alldeles för lite tid till att besöka inläggsredigeraren. Tänkte börja med hela Waynes-historian. Dock blev det världens längsta text hela tre olika gånger. Så ska försöka korta ner det helt makalöst mycket:

Waynes Coffee är en alldeles fruktansvärd arbetsplats, och kom ihåg att jag då självklart inte talar om alla Waynes-cafeér. Enligt min dåvarande chef skrev Waynes "aldrig på några papper", vilket innebar att jag aldrig heller fick något anställningsbevis eller försäkringspapper i mina händer. Jag började med tre dagars gratisarbete eftersom "han skulle se ifall jag var värd att anställa" då det alltid varit under "deras policy". Detta har jag i efterhand fått reda på är mot lagen samt att det aldrig varit någon policy hos Waynes (det sistnämnda, enligt huvudkontoret). En arbetare är alltid en arbetare och skall självklart alltid få ut sina riksdaler. Jag fick 75 kronor i timmen eftersom jag "visat mig vara så duktig under provjobbsdagarna", annars hade jag fått ut 50. OB-tillägg var aldrig något som existerade (även det mot lagen). Efter att ha bytt några ord med facket visade det sig snabbt att min chef använde sig av kollektivavtal, vilket betydde att jag hela tiden skulle fått 105 i timmen, plus mitt självklara OB-tillägg. Under min period bakom cafédisken fick jag förbli självlärd då min chef aldrig verkade finna sig tid till att lära upp mig. Detta resulterade självklart några gånger i att jag gjorde några felsteg vilket i sin tur slutade i arga ord från chefen. Jag har fått utskällning för att vara "för trevlig" mot kunderna samt för mina alldeles för låga kunskaper i matte, då jag många gånger fick försöka tänka längre och saktare kring hela växeltänkandet - för att självklart inte göra fel mot kunden.

När jag kom för att hämta min första lön gick vi utomhus, bakom cafét, där min chef gav mig över 5000 kronor i handen. Utan lönespecifikation eller någon minsta aning om ifall jag fått rätt summa skyndade jag mig till banken där jag satte in mina pengar på mitt konto. När vi sedan räknat ut att min chef valt att skatta 14% istället för 30% av min lön kändes det hela inte så mycket bättre. Ibland började han om min chans till heltid, dvs mån till fre mellan klockan 10 och 20. Plötsligt en dag, när jag gjorde ett fel i kassan, valde han att kicka mig från sin arbetsplats framför alla kunder. Jag blev så arg, sårad och besviken, mest eftersom hans enda svar kring just varför han valde att ta bort mig var "snälla amanda, jag vill inte prata om det här mer". Dvs att jag har fortfarande inte någon riktigt aning kring vad han grundade mitt avslut på Waynes på.

Jag har under hela min period på Waynes hört både det ena och det andra från folk i min närhet. Hur jag borde springa så långt därifrån jag bara orkade, inse att jag blir utnyttjad och kanske inse fakta att jag är värd så mycket bättre. Och visst håller jag med om alla punkter, vilket jag också gjorde under tiden jag jobbade på Waynes. Samtidigt kändes det bekvämt att äntligen fått ett arbete som jag kunde gå till, för att därefter få ut lite pengar till plånboken. Jag skaffade mig en hel del erfarenheter, inom serviceyrket, kaffemaskinen och kundservice vilket är jättebra att hålla kvar i bakhuvudet. Jag kan nu utöka mitt CV med ett till arbete och bara fortsätta hoppas på bättre arbetsplatser i framtiden.

Så utan att klaga för mycket vill jag bara få sagt att jag hela tiden vetat att jag skulle kunnat sluta för att hitta ett nytt jobb. Men jag valde att stanna, vilket självklart sätter en liten "skyll dig själv"-stämpel på situationen. Och utan att märka varenda Waynes Coffee under mina klagomål känns det ändå som att det jag varit med om borde hamna ut framför folks ögon. Saker går inte rätt till och beställ aldrig den stora storleken av plastglasen när ni ska köpa er en Is-Latte eller Ice-Tea. För fyra kronor mindre får ni samma mängd dryck i en mellan-storlek. Tvivlar på att jag ens får beställa något mer från Waynes ifall detta kommer ut till "fel person", men samtidigt har det aldrig legat i mina planer heller.

5 kommentarer:

miranda sa...

vilket waynes var du på?

julia sa...

BRA BRA BRA. Du är så modig, och kaffet köper vi på annat ställe i så fall!

Sara sa...

Herregud vad arg jag blir när jag läser det här. Så här får det ju verkligen inte, någon gång whatsoever, gå till. Men det gör väl det allt som oftast. Jag är glad att du jobbar på NWT idag och slipper det här, för det är du verkligen inte värd!

ylva sa...

USCH. bra jobbat bra skrivet

hejdär sa...

Alltså jag har blivit erbjuden jobb på waynes.. Vilket var du på? Vore lättande att veta haha..